vineri, 13 aprilie 2012

Din război nu ies oameni de treabă… ci eroi


The Heroes (2011) – Joe Abercrombie


Din pricini legate de timp și o perioadă ceva mai urâtă (nu doar sub aspect meteorologic) am rămas dator cu o micro-recenzie/părere despre ultimul Abercrombie pe care l-am citit, și astăzi mă gândeam că poate a venit și vremea să o plătesc. Datoria.

The Heroes (2011) a lui Joe Abercrombie nu este o carte! Mai degrabă este un scenariu pentru un film de acțiune. Unul care ar plesni de prea multă violență și extrem de mult sânge (și multe alte articole de măcelărie), umplut până la refuz de protagoniști excelent creionați, de gândurile lor cele mai ascunse, sau de dialogurile interioare memorabile, personaje bântuite și motivate de alegeri (proprii sau ale altora) care-i mână pe toți spre panta unui nume de legendă.

Și data aceasta ne aflăm tot în universul seriei ”The First Law”, pe meleagurile Nordului, acolo unde două armate se pregătesc să lupte pentru controlul unui deal încoronat de un complex megalitic, ce poartă numele ”The Heroes”. Astfel, sensul titlului este dublu, căci poate fi interpretat și ca o indicație geografică a locului unde se va purta o sângeroasă bătălie care va dura trei zile. În stilul lui Abercromie, grămada de personaje prin ochii cărora vom participa la aceste lupte este extrem de eterogenă, de la prinți dezmoșteniți de coroana Nordului, la copilandri în căutare de faimă și căpitani bătrâni sătui de ea, de la ofițeri ai Uniunii căzuți în dizgrație, la soțiile foarte ambițioase ale acestora.

Absorbiți în mijlocul acestor personaje, ne trezim pe câmpul de bătălie, în locuri unde moartea nu este niciodată prea departe, poate chiar la un pas în spatele nostru. De exemplu, câteva scene foarte bine scrise de Abercrombie ne ”transportă” în pielea unui soldat care moare, apoi în cea a celui care tocmai l-a ucis, apoi în cea a războinicului care îl omoară pe ucigaș și tot așa mai departe… ca un tablou repetitiv, sângeros, crud și foarte cinic al războiului. Dar talentul de a crea personaje foarte credibile îl ajută pe Abercrombie să facă din descrierea masacrului un fel de carusel al morții, care ne atrage într-un parc de distracții sumbru (dar nu și foarte trist, căci înfruntarea cu moartea poate avea și doza ei de umor) unde descoperim adevărata natură umană… cu bune și rele. Mai ales rele!

V-aș mai scrie, dar kyodnb a făcut-o mai devreme (și mai pe larg) în CititorSF, astfel că vă-ndrept pașii și pe acolo. Vă mai spun doar că titlul îndemnului meu se trage de la o replică drăguță din carte, care suna cam așa: ”I used to think you were a decent man, but I see now I was mistaken. You're a hero.”

Ca o concluzie, eu le-aș oferi ”Eroilor” aproape 5 steluțe (n-are cum să ia punctaj maxim fără Glokta!), căci Abercrombie scrie bine. Îl recomand cu multă încredere. Eu l-am consumat și foarte rapid, cu doze mari de Rob Dougan în căști. Ceea ce vă doresc și vouă.


6 comentarii:

  1. Citesc de fiecare dată cu plăcere recenziile tale, Bogdan, am mai spus-o dar o repet - eşti atent la detalii, îţi ies de minune, aş spune. Vezi dincolo de ceea ce scrie în pagină, or asta este excelent. Ai talent (şi) de critic.

    Toate cele bune din partea noastră pentru voi, un Paşte Fericit, să aveţi parte numai de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  2. mulțumesc, Cristian. aș fi scris mai multe, dar nu doream să repet lucrurile care s-au spus și pe CititorSF. și apoi, nu prea îmi place să intru în prea multe detalii, decât dacă este neaparat necesar, căci o recenzie trebuie doar să stârnească interesul, nu să povestească cartea... de aceea prefer recenziile noastre, celor făcute de site-urile editurilor americane, de exemplu.
    și noi vă urăm Sărbători Fericite, cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. depinde despre ce razboi e vb...nu toate razboaiele nasc eroi,mai nasc si demoni....

    RăspundețiȘtergere
  4. mulțumesc de vizită, Loredana. ai dreptate... de fapt tocmai asta descoperim și-n volumul lui Abercrombie, că diferența dintre un erou și un monstru este doar direcția din care-l privești și lumina sub care se scaldă în acel moment. în rest, umbrele lor sunt destul de similare.

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa treaca si perioada asta! Si daca eu spun asta, iti dai seama ca o sa treaca. :) Un zambet mare din Sibiu. Va imbratisez tare

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,

    Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

    Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
    Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

    (Va rog frumos sa ma scuzati daca v-am mai trimis acest mesaj , nu o fac cu intentia de a abuza de amabilitatea dvs si va rog in momentul in care mai primiti mesajul meu sa imi spuneti numele blogului/siteului . In ultimul timp starea mamei mele s-a inrautatit foarte mult. Va multumesc pentru intelegere )

    RăspundețiȘtergere