marți, 13 septembrie 2011

despre începutul anului școlar și un alt eveniment important

A fost liniște mare pe blogul de ascuțit cuvinte, căci ultimele zile dinaintea începerii școlii ni le-am dedicat unei scurte ieșiri la munte, unde am petrecut înconjurați de noi prieteni și de familie. Dar când spun familie, să știți că mă refer la muuultă familie toată laolaltă. În sensul în care ne-am (re)găsit acolo o parte destul de consistentă de veri, unchi, mătuși, verișoare, nepoți și nepoate de care nu mai știam prea multe (sau de care nici nu știam că există!). Oricum, locurile au fost foarte frumoase iar oamenii așijderea, iar descoperirea a fost cu atât mai interesantă cu cât a cuprins și personaje și caractere umane, nu doar peisaje montane.

---------------------------

Întorși rapid acasă, ne-am luat cu pregătirea pentru prima zi de școală din viața flăcăului nostru. Care a ieșit foarte bine. Sar destul de repede peste festivitatea de deschidere la care s-au auzit atât ”Oda Bucuriei” cât și ”Deșteaptă-te Române” (cu toate cele patru strofe obligatorii :P), peste cuvântările de început, la care un consilier local (fost membru PCR, probabil) văzând el atâta puhoi de lume s-a visat la o serbare comunistă și a început să răcnească lozinci de tot felul, așteptând probabil un ”URAAAAAAA” unanim din piepturile mici ale școlarilor. Puțin a lipsit să nu primească un ”HUUOOOOOO!” ”din toată inima și cu toată dragostea”, din partea părinților. Școala arăta destul de rău la exterior și destul de bine la interior. Cred că știți că asta înseamnă două lucruri: bani de la minister pentru renovare ioc sau deloc, dar fonduri și implicare maximă din partea părinților și a dascălilor, cât încape. Deh, asta-i țara și cu asta defilăm. În rest, plin de copii de toate felurile, vorba lui Yeti din ”Monsters & Co.” (versiunea italiană): ”bimbi belli, bimbi brutti, bimbi che fanno i rutti”. Dar flăcăul nostru a fost încântat de schimbare. Și ca să vă dați seama cât de lipsit de trac și de relaxat era copilul la ora 12, după prima zi de școală din viața lui, vă povestesc o scenă. La ieșirea din clasă, atât eu cât și mama lui îl asaltam cu întrebări de genul: ”cum a fost?”, ”cum ți-a plăcut?”, ”cum sunt colegii?” etc. La care el ne-a răspuns că a vorbit cu băieții și că are un coleg de bancă cu care se înțelege bine.
Eu: ”Dar fetele?”
El: ”Păi, nu știu! Nu prea am vorbit cu ele.”
Eu, insist: ”Pe când mergeam eu la școală, să știi că mă înțelegeam foarte bine cu toate fetele.”
La care el îmi aruncă: ”Pe vremea ta, poate erau mai drăguțe!”
V-am spus că e hâtru flăcăul meu? Oricum, sar în apărarea colegelor lui și vă spun că are în clasă fetițe foarte drăguțe, doar că n-a apucat el să le cunoască :D.

---------------------------

La categoria ”alt eveniment important” se încadrează și apariția celui de-al IV-lea volum colectiv al cenaclului de poezie și proză ”Amprente Literare”. Pentru mine, aș zice chiar că se-nscrie la ”foarte importante”. Chiar dacă volumul a apărut spre sfârșitul lunii iulie, doar acum am apucat a scrie despre acest moment cu greutate. Într-un fel, cred că am avut nevoie de puțin timp pentru a distila mai bine momentul, căci trebuie să vă spun că în ciuda faptului că mi-am văzut de multe ori cuvintele tipărite în articole de ziar sau în reviste și culegeri ale universității, emoția de a fi prezent într-un volum de acest fel a fost și este încă foarte reală. Autorii prezenți în volumul patru - colegi alături de care eu îmi fac ucenicia literară în acest cenaclu - sunt următorii: Elena Marin Alexe, Silviu Crăciunaş, Aris Gârleanu, Denisa Lazăr, Geanina Lisandru, Cristian Lisandru, Aurelia Elena Matei, Maria Oprea, Viorel Pivniceru, Ana Gabriela Popa, Sebi Şufariu, Llelu Nicolae Vălăreanu Sârbu. Participarea mea la volum însumează două texte de proză scurtă ”Testul Rorschach” și ”A-casă, B-casă, C-casă…” și un poem cu titlul ”Joaca Fructelor”.

Fondatorul cenaclului, scriitorul Cristian Lisandru, despre volumul patru al Amprentelor:

”A fost odată ca niciodată. Hmm… Nu, nu așa, totuși… A fost acum un an de zile. Suspina la ferestre o adiere romantică, iar noaptea ascundea în voaluri catifelate pragmatismul orașului obosit de gândurile locuitorilor săi. A scâncit prin câteva rime, iar apoi s-a ridicat, sprijinindu-se în frazele și propozițiile întinse de fiecare autor. Un an. Un gând. O noapte. O stare. Atitudine. O Amprentă pusă pe fruntea ridată a lumii, ca un semn distinctiv al tuturor oamenilor îndrăgostiți de frumos.”































---------------------------

Recomandări: suzimuzi atelier (holding back the years...), vania (garcilaso...), teo negura (trafic cu hituri - 83), shayna (menuet...), gabriela elena (speranța...), carmen (cascadă...), cristian lisandru (popas în pragul cerului...), adela (nostalgie...), suțu (eld - 20)

23 de comentarii:

  1. pai si unde e de gasit volumul?... (tare pustiul!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. așa este, Lucian. să știi că ne-am dorit un copil cu personalitate și l-am căpătat :)

    volumul nu se găsește prin librării, căci la momentul de față editura a tipărit doar în tiraje mici pentru bibliotecă, autori și familiile lor. oricum, textele care mi-au fost publicate acolo au avut prezentări și pe blog, dar poate mai fac o postare cu ele, acum că au devenit texte ”de volum” :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru scrierea cestor texte de calitate, ar trebui sa publici mai mult, Bogdane, scrii bine!
    Pustiul tau e chiar dezinhibat si te felicit pentru asta! Sa fie intr-un ceas bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitări pentru texte, Bogdan! M-a amuzat copios puştiul tău. :D La vârsta asta toţi sunt adorabili şi de multe ori reuşesc să te lase fără replică. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari tie si multa bafta pustiului! Sa fie la scoala asa cum isi doreste el...

    RăspundețiȘtergere
  6. dragă Teo, mulțumesc pentru aprecieri. încerc să scriu cât mai bine și mă bucur atunci când reușesc să trec ștachetele ridicate de mine sau de colegii mei de cenaclu.

    flăcăul meu este ”dezghețat” și-ți mulțumesc frumos pentru felicitări. i le voi transmite :)

    RăspundețiȘtergere
  7. mulțumesc, Carmen. ai dreptate. el încearcă să ne lase fără replică, dar nu reușește întotdeauna, căci nici noi nu ne lăsăm mai prejos :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Shayna, mulțumim frumos. cât despre școală, să sperăm că va fi un compromis fericit între ceea ce-și dorește el și ceea ce ne dorim noi :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Gândurile mele bune, Bogdan, pentru tine şi pentru voi. Micuţul are darul de a descreţi frunţile, de fiecare dată. În ceea ce priveşte volumul, ne-am bucurat foartze mult, cu toţii, pentru că ai dorit să fi între copertele sale. Mai ales că textele tale - şi mă referi aici atât la proză, cât şi la poezie - sunt foarte bune.
    Ne pregătim, încetul cu încetul, pentru volumul cinci...

    Spor la treabă, inspiraţie maximă! Şi toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am cautat volumul 4 din Amprente Literare si nu l-am gasit, poate mai trebuie sa insist :(
    Multa bafta la scoala si in viata pustiului tau! Este o generatie de copii dezghetati si tare m-as bucura ca toti sa-si poata realiza visele :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristian, într-adevăr Luca are acest dar, ca orice copil, cred eu. prezența mea în volumul patru a fost o onoare, iar faptul că se pregătește și volumul cinci nu poate decât să mă bucure nespus.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ organizare evenimente, volumul nu se găsește în librării, îl au doar autorii și biblioteca centrală, cred. mulțumim pentru urări. să sperăm că juniorii noștri vor prinde vremuri mai bune decât noi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari pentru amprentele pe care le-ai lasat si succes baiatului la scoala si... la fete.

    RăspundețiȘtergere
  14. mulțumim dumneavoastră, LePetitPrince :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Bafta la scoala si succes la fete, lui Luca. In ceea ce te priveste, la cat mai multe aparitii editoriale!

    RăspundețiȘtergere
  16. Târziu, dar prezentă totuşi cu mulţumiri pentru ceea ce ai scris şi astăzi. Sunt rătutită de cap de la atâta muncă şi absentă, scuze oameni dragi.
    Este o încâtare să regăsim scrierile tale în paginile Amprentelor.Felicitări sincere.

    Toate cele bune Suzanei, ţie şi minunii voastre!

    RăspundețiȘtergere
  17. dragă Geanina, mulțumesc tare mult. eu sunt cel fericit că am hotărât să onorez invitația de a mă alătura Amprentelor, și mă refer aici și la cenaclu și la volum. ritmul este foarte solicitant și la noi, mai ales de când cu școala lui Luca :) și noi vă salutăm cu drag, acum în prag de weekend.

    RăspundețiȘtergere
  18. Va veni timpul cand baiatul tau va aprecia frumusetea colegelor...Atunci sa te vad:)
    Felicitari pentru tot ce faci pe Amprente Literare!

    RăspundețiȘtergere
  19. asta cam așa este, Elena. nu mă grăbesc prea tare, căci fiecare vârstă are farmecul ei. mulțumesc pentru felicitări, sper să apuc zilele astea să vizitez și Amprentele și să ajung la zi cu cele postate de colegii noștri de cenaclu.

    RăspundețiȘtergere
  20. multa bafta carismaticului Luca :) Iar tie felicitari, draga Bogdan, demult asteptam sa aud asta. Deacum calea e deschisa, ceea ce ma bucura sincer. Sa aveti o saptamana frumoasa dragii mei.

    RăspundețiȘtergere
  21. (scuze pentru greseli, sunt la un alt leptop :)

    RăspundețiȘtergere
  22. mulțumim frumos, Maria. o săptămână frumoasă și ție.

    RăspundețiȘtergere