miercuri, 8 septembrie 2010

of men and pigs

Zilele trecute mi-am dus copilul in ograda unui gospodar de la tara ca sa vada si el cum se cresc animalele. Si astfel a apucat sa vada si el de aproape: gaini, curci, iepuri, porci, vaca si cal. In toata splendoarea si galagia lor, insa nu toate la gramada ci impartite frumos pe caprarii: in curti, custi, cotete sau grajduri.

In cotetul porcului, lipite de-a roata pe pereti se regaseau o multime de colaje cu imagini decupate din ziare. Mai ales fotografii cu oameni politici. Cei mai de seama barbati ai statului erau acolo, amestecati, fara prea mari diferente de culoare politica. Gospodarul neaos imi spune ca i-a pus acolo ca sa fie printre ai lor. Unii erau gonaci din nastere, ceilalti ajunsesera asa prin comportament. Dar lipsea Jiji. "E si el aici", mi-a spus omul, "doar ca l-am pus in celalat cotet, la oi, ca lui asa-i place!" De la oi am ajuns la iepuri, de la iepuri la curcani. La sfarsitul zilei flacaul mi-a spus ca i-a placut iesirea. Si mie imi placuse, caci am ajuns sa-mi aduc aminte de momentele petrecute la tara, la bunici.

Nu stiu ce i-a placut copilului meu cel mai mult din intalnirea cu animale dar as paria pe cei 30 de curcani care incepeau sa scoata sunetele lor ciudate la o simpla bataie din palme! In schimb, stiu ce mi-a placut mie. Si anume, intalnirea cu porcul. Si nu doar pentru ca acesta avea cotetul decorat cu acele colaje cvasi pop-art! Ci pentru ca vazand comportamentul taranului fata de animalul lui mi-am reamintit ca si aici exista o relatie intre gonac si gospodar aproape la fel de puternica ca aceea care se leaga intre taran si cainele lui, intre taran si calul lui de caruta sau intre taran si vaca care ii da lapte. Si legatura asta fascineaza cu atat mai mult cu cat porcul nu are la dispozitie mult timp, cum de exemplu are un caine, un cal sau o vaca. Porcul traieste in acea gospodarie un an sau doi. Si totusi el este umanizat, primind un nume la fel ca si cainele, calul si vaca. Si intocmai ca aceste animale el este respectat, in felul simplu al taranului, prin atentia cu care i se da regulat de mancare si i se face curat in cotet sau prin scarpinatul ocazional dupa ureche. Iar porcii - care sunt niste animale foarte inteligente - isi respecta la randul lor taranul care ii ingrijeste. Stiati ca porcii pot fi foarte agresivi? Ca pot sa atace si sa muste graznic? Dar nu o fac atata timp cat isi primesc atentia cuvenita.

Unde vreau sa ajung? La aceasta relatie, schimb sau chiar contract intre porc si taran. Taranul stie ca la sfarsitul anului va sacrifica acel animal dar asta nu-l impiedica cu nimic sa il ingrijesca cu afectiune pana atunci. Iar porcul isi duce viata linistit si pasnic usurand astfel munca pe care trebuie sa o faca taranul ca sa-l creasca si sa-l ingrase. Qui pro quo. Trebuie sa dai pentru a primi la randul tau. Relatia se bazeaza pe un mecanism natural. Orice actiune are o "reactiune". Daca nu-i dai de mancare porcului la timp, acesta incepe sa guite ca sa te atentioneze. Daca il bati s-ar putea sa te atace pe neasteptate. Pe de cealalta parte daca il tratezi cu afectiune, "Roscovanul" isi va implini destinul si la urma se va transforma in sorici, sunci si carnati fara a face din ingrasarea lui o perioada prea dificila. Taranul a inteles asta. De aceea sunca lui are gustul asa de bun.

De ce-i atat de greu ca sa o priceapa si cei de la putere? Stiu ca pentru ei suntem doar niste porci care trebuie sacrificati pentru a umple camarile goale ale statului. Suntem batuti, palmuiti, luati de ciuf si nici macar nu avem parte de cate vreun nume simpatic. In loc de "Ghita" sau "Roscovanul" ne trezim tutuiti si facuti "ticalosi". Poate pentru ca mancam prea mult. Un taran cu scaun la cap s-ar bucura sa vada ca porcului ii creste pofta de mancare, caci la sfarsit suncile vor fi mai mari si masa lui va fi mai imbelsugata. Le este atat de greu sa inteleaga ca fara stimularea apetitului economiei private nu vor creste nici incasarile de la buget? Se pare ca da. Pe de alta parte nici noi nu guitam prea tare cand suntem loviti, infometati sau bruscati. Pe plan social, fiscal sau verbal. Nici macar n-am muscat pe nimeni pentru "batele" primite pe spinare.

La urma ramane doar faptul ca lor le lipseste bunul simt si logica sanatoasa a taranului care stie cum sa isi ingrijeasca gospodaria ca sa o faca rodnica si imbelsugata iar noua inca ne lipseste tupeul porcesc cu care sa ripostam rapid fata de badarania si incompetenta lor.



Asculta mai multe audio Muzica

2 comentarii: