vineri, 7 mai 2010

un fleac, l-au murdarit!

la marginea soselei pe care trecem in fiecare dimineata in drumul nostru spre oras exista un panou. Mare, foarte mare chiar. Acolo, pe panou, stateau de la alegeri trei figuri. Mari si ele, sa se potriveasca cu panoul. Un presedinte de consiliu judetean, un primar si in mijlocul celor doi un presedinte de tara. Ne salutau zambind dimineata la plecare iar seara tarziu ne urau noapte buna, la lumina farurilor. Si ritualul acesta s-a repetat luni in sir pana in dimineata aceasta, cand, in locul familiarului trio am gasit cativa muncitori cu scara care se chinuiau sa razaleasca gigantografia de pe metalicul ei piedestal.

Se pare ca frumoasa noastra idila infiripata in schimbul de priviri tiparite a fost distrusa de anuntul unui oarecare presedinte privind taierea unor procente din niste salarii, niscaiva pensii si ceva ajutoare de somaj. Urmarea a fost aceea ca figura presedintelui a fost vopsita sau manjita cu vopsea. Si fiind chiar in mijlocul panoului, muncitorii au trebuit sa-i dea jos pe toti trei, chiar daca primarul si presedintele consiliului nu pareau sa fi fost in vizorul celor cu inimile frante. Caci asta cred eu ca s-a intamplat acolo: o idila infiripata intre niscaiva bugetari/pensionari/someri si un presedinte jucator care nu s-a terminat tocmai in happy ending. Oricum panoul este gol acum si oarecum trist. M-am gandit sa-l rugam pe primar sa ne puna acum un afis cu niste miliardari filantropi ca sa ajutam comunitatea locala sa viseze la ceva mai palpabil. Si apoi se stie ca orice inima franta se poate vindeca mai repede cu speranta unui trai mai bun. Si a banilor.



Asculta mai multe audio Muzica

5 comentarii:

  1. un prim lucru bun e ca a disparut imaginea aceea...oricum nu mai inspira preamultora nici incredere si nici macar baza pe care ti-o poate oferi un colac pt. copii sa ajungi din larg la liman...
    dar oricat de frumoasa ar fi idila si visarea izvorand dintr-o poza, nu poate oferi un sol fertil nici macar pentru incoltirea sperantei, daramite a banilor.
    eu zic ca decat atata risipa de energie si de bani pe afise cu bancheri si decat atatea costuri conexe, paralele, adiacente, "speciale" sau "indecente" ( advertiserii le stiu )
    sa sugeram primarului sa sensibilizeze interesul filantropilor ( asta dupa stradania de a-i gasi) sa se plimbe in carne si oase ( deci palpabil chiar ) prin minunata noastra asezare si sa ofere celor care o populeaza o sansa, un nou start. Unul real, concret pentru a face bani. Poate asa, dupa un schimb uman si comprehensiv de priviri o sa reusim sa incercam din nou sa visam si sa ne avantam intr-un viitor pe firul unui "proiect" limpede, posibil, etapizat, cu o continuitate logica, constructiva, creatoare, previzionista, flexibila si permisiva, dar avand si limite. Stim ca si limitele au rostul lor si trebuiesc acceptate si cultivate de cei ce isi asuma primul pas, cred si incep prin a-si oferi mainile curate. Tot asa sa-si si primeasca rasplata...
    dar sa si-o primeasca odata pana nu se frang cu totul!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. jadde dear, m-ai luat prea in serios de data asta, :)
    chiar daca nu imi plac lucrurile portocalii si am avut un ton oarecum mai suparat in ultimele postari sa stii ca de data asta tonul era foarte jucaus si mai ironic ca de obicei... iar partea finala, cu ceea ce se poate pune pe acel panou era o glumita nevinovata ;P caci stim foarte ine ca panoul acela a fost ridiccat doar pentru acel afis... asa incat probabilitatea sa ramana gol pana la urmatoarele alegeri este destul de mare...

    RăspundețiȘtergere
  3. dar bogdan, stiam bine ca naivitatile daca nu imbraca forma ironiei, umorului sau metaforei nu prea se gasesc aici la tine. Joaca ta m-a antrenat pe mine intr-o alta joaca de a releva unele aspecte legate de "afacerea panotajul" si in alta ordine de idei de "efectul placebo" pe care mizeaza amagind care cei care ar trebui sa gaseasca solutii adevarate pentru vindecari.
    e clar ca "pontul" pt. primar cu un alt afis ar fi unul adoptat imediat cu tot circuitul subteran care ingroapa atat de bine banii decat o actiune concreta care sa-i puna in miscsare in scopul vindecarii..
    si da...oricat de satiric si de jucaus prezentata, mai toata activitatea "doctorilor" nostri se reduce la leacuri amagitoare, anestezice si analgezice pe termen scurt, imagini iluzioniste, care mie imi dau instant apa la moara si ma fac sa uit sa mai schitez in curbe, asa ca merci pt. :-)...empatizez cu panoul acela gol si trist care nu ma face sa visez nimic prea palpabil lately ;P

    RăspundețiȘtergere
  4. bravo, cam esta e spiritul... sa nu iesim prea mult din limite, ca apoi parem prea diferiti de restul lumii

    RăspundețiȘtergere
  5. Romanii au creat PARLAMENTUL in RO. , acesta a aprobat LEGI prin care au fost angajati Jefuitori la STAT , Parlamentul timp de 20 de ani a consumat din buget in jur de 20 miliarde EURO + legile care au creat portite prin care Economia subterana a inghitit in jur de 46 miliarde EURO - Aparatul de FISC trebuia atunci ELIMINAT si supertaxate AVERILE in paralel cu URMARIREA EVAZIONISTILOR !!! deci DESTEPTAREA ROMANI - PUTEREA ESTE in VOI !!!

    RăspundețiȘtergere