miercuri, 12 mai 2010

Printul John si pensionarii

Avand doar 5 ani, flacaul meu are nevoie de o multime de comparatii, metafore, alegorii si de personificari pentru a intelege toate nuantele tumultului care ne inconjoara. Chiar daca in momentul de fata le judeca prin prisma desenelor animate si a personajelor din carti sau din benzile desenate, el stie deja, de exemplu, ca la alegeri se merge in principal pentru a ne alege un presedinte. In mintea lui acesta este o fiinta pe jumatate print/rege si pe jumatate primar... (nu's de ce, dar notiunea de primar i-a placut din prima - probabil i se trage de la "Horton").

Povestea nostra cu Printul John a inceput in timpul alegerilor cand copilul ne-a vazut destul de afectati de rezultate si ne-a intrebat cine castigase si de ce era rau ca se intamplase asa. Intrucat imi era greu sa-i spun copilului toate cate imi treceau atunci prin cap am ales sa fac o comparatie cu unul din filmele de animatie din videoteca lui - Robin Hood. Este versiunea aceea din 1973 in care personajele sunt animale antropomorfizate, unde in rolul lui Robin Hood avem un vulpoi siret si pus pe sotii, Little John este un ditamai ursul iar Printul John este un leu cam nevrotic caruia coroana lasata de Richard Inima de Leu ii este putin cam mare, atat la propriu cat si la figurat. Vocea printului este cea a genialului Peter Ustinov, ceea ce face ca multe din dialoguri sa se intipareasca foarte adanc in memorie. Oricum filmul este plin de personaje si fraze memorabile care au marcat si copilaria mea, astfel incat cu aceasta poveste imi e mult mai simplu sa ma misc printre analogiile cu care urma sa-i deslusesc copilului situatia din jurul nostru. Poate va mai amintiti si Dvs. unele din momentele in care Printul John vorbeste de taxe, si care suna cam asa:

Printul John: "Taxe! Taxe! Frumoase si incantatoare taxe! Of, of!"
Hiss (sarpele, consilier al printului): "Sssssire, aveti o indemanare extraordinara ssssa incurajati contributiile facute de sssssaraci!"

...iar cu alta ocazie, cand i se spunea Printului ca taranii au ticluit un cantec caustic si dispretuitor la adresa lui, razbunarea lui este pe masura:

Sheriff-ul din Nottingham: "Dar.. dar sire, este un cantec la moda. Tot satul in canta."
Printul John: "Asa deci, il canta cu totii? Pai vor canta ei un alt cantec imediat. Dublati taxele! Triplati taxele! Soarceti ultima picatura din taranii aia insolenti si muzicali."

Va dati seama ca povestea aceasta si personajele ei imi veneau ca o manusa peste realitatea cotidiana pe care trebuia sa o explic. Nu a fost greu iar copilul meu a inteles imediat cum sta treaba. Dar spre deosebire de Robin Hood filmul sau povestea scrisa, realitatea cotidiana evolueaza iar personajele ei ajung si in alte situatii, noi si foarte interesante, complet diferite de aventura finita a basmului clasic. Flacaul meu a intuit rapid aceasta evolutie continua si nu scapa ocazia de a ma intreba periodic ce se mai intampla cu Printul John. Ieri a surprins si el cateva imagini de la jurnalele de stiri in care pensionarii demonstrau in forta contra regimului si nu a uitat sa ma intrebe daca Printul John este inca la putere si dupa acea revolta a batranilor. I-am raspuns afirmativ. Atunci a ramas pe ganduri dar nu mi-a raspuns decat cateva ore mai tarziu, cand inainte de culcare mi-a zis ca el are solutia de a-l alunga pe print din palatul regal. Cativa pensionari ar trebui sa intre si sa-l ameninte, pentru a-l pune pe fuga. El se va speria si va chema o nava spatiala care sa-l ia de acolo, fugind pe o alta planeta si lasand tronul pregatit pentru un rege mai bun. Poate un Richard - Inima de Leu, daca suntem cu adevarat norocosi. Am uitat sa va spun ca fiului meu ii place si Razboiul Stelelor, al carui episod saptamanal tocmai il urmarise.



Asculta mai multe audio Muzica



PS - de vazut si faptul ca la Cotroceni au inceput sa ajunga colete cu scutece aici

4 comentarii:

  1. @Bogdan: :) Trebuie sa recunosc ca esti mai aproape de adevar decat mine. :) Te invit la mine pe blog, ori de cate ori ai chef. Off topiv, nu te-ar interesa o carte scrisa de mine May Day Sabordarea Flotei Comerciale Romane? Daca da pentru detalii, da-mi un e-mail pe adresa acestui comentariu.
    sa fii iubit
    marcus

    RăspundețiȘtergere
  2. @ marcus - multumesc, sa stii ca sunt destul de des pe la tine pe blog, nu de alta dar impartasim idei si ganduri similare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Luddites, Guy Fawkes, Robin Hood, whatever, aveau o calitate: nu erau de pe aici, unde se mlădiază coloanele...
    nu ai văzut că e trucat totul?
    apare imediat unul să ne explice de pixelul maro din scutece... o să-l facă apoi ministru... hai că e bine, unde te mai poţi distra atât de amar pe seama ta?

    RăspundețiȘtergere
  4. pixelul maro din scutece - LOL
    asta cam asa e, ne-ar trebui ceva eroi ne-mioritici, sau barem inspiratia din partea lor... dar eu zic ca ceva a inceput sa scartaie si pe guvernul pixelat cu mult maro... si in timp ce vom pune toti umarul sa le daramam sandramaua vom face in continuare haz de necaz, ca asta-i mecanismul de aparare al poporului asta mai trist ca de obicei

    RăspundețiȘtergere