miercuri, 11 iulie 2012

o cronică așteptată...

...este aceea realizată de domnul Mircea Coman, pe blogul domniei sale SCIFIENTLAND, adică (AICI).
așa cum ne-a obișnuit deja, dumnealui ne prezintă o cronică a prozelor apărute în revistele și gazetele de profil, acum venind și rândul povestirilor din nr. 25 al Revistei SUSPANS, adică acolo unde găsiți și „Testul Rorschach” al subsemnatului (AICI).

„Nota de realism domină selecţia lunii iunie a rubricii de proză de la SUSPANS.ro până la final, căci „Testul Rorschach”, de Bogdan Onin, ca şi penultima ieşire la rampă, fragmentul despre care abia ce-am spus câteva vorbe niţel mai sus, conţine numai câteva trimiteri, puţine, dar suficiente ca să reţină atenţia, către planul magiei negre de sorginte africană, pomenind de temutele practici Voodoo, ce revin în cuprins, transformându-se într-un fel de laitmotiv. Finalul, oarecum prevezibil, scoate la suprafaţă drama importantului om de afaceri al cărui noroc a scăpătat, aducându-l pe magnat în zona disperării fără de întoarcere. Voodoo devine astfel motivaţia fragilă a unui act sinucigaş, săvârşit sub imperiul resemnării şi al neputinţei de a accepta noua realitate. Gestul tehnicianului Scott, de a închide fereastra, devenită ad-hoc platformă de decolare către nicăieri, fiind un fel de lăsare a cortinei peste spectacolul mărunt al vieţii individului, în vreme ce marele show, viermuiala imperturbabilă a societăţii, trebuie să continue.
Nu ni s-au părut importante cele câteva mărunte greşeli („cât era meritul sucului de struguri și cât a noii propuneri”, secretarea îi răspunse”), peste care trecem cu lejeritate, fiindcă textul combină în vibraţia sa câţiva din regiştrii fundamentali ai naturii umane, şi asta ne pare mult mai important.
Una peste alta, iată-ne la final. Deşi mai puţin acorată în zona speculativă, rubrica de proză a lunii iunie promovată de SUSPANS.ro continuă să fie o colecţie de texte cu valoare antologabilă, dovedind, încă o dată, că în zona fantasticului literar de la noi se scrie cu evidentă simţire. Paleta abordărilor este una universală, fiindcă autorii îşi aleg personajele din cele mai diverse colţuri ale lumii, pe noi bucurându-ne însă mai cu seamă istoriile desprinse din realitatea românească, prin care ne simţim noi înşine ridicaţi la rangul de cetăţeni ai lumii.”


îi mulțumesc domnului Coman pentru semnalare și încurajare!


8 comentarii:

  1. Felicitări, Bogdane, ţine-o tot aşa... Drumul literar se deschide larg în faţă, am mai spus-o şi o repet cu toată seriozitatea. Textele tale sunt lucrate, au nerv, mesaj, sunt întocmite cu migală şi cu grijă faţă de detalii, toate aceste ingrediente ducând, firesc, către un tot literar de calitate. Şi nu mă refer doar la acest text, ci în general.

    Toate gândurile bune pentru tine şi pentru cei dragi! Spor în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari, Bogdan. Ma bucur! Si ma gandesc la voi cu mare drag si va imbratisez.
    Bafta si spor si inspiratiune in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. mulțumesc frumos, Cristian. îți mărturisesc că mă bucură faptul că n-am făcut-o de oaie :D căci Dl. Coman este un cititor/critic foarte atent și de multe ori, citindu-i cronicile, mă gândeam oare cum s-ar descurca scrierile mele la astfel de probe... astfel că-s fericit că-i de bine! sunt și puțin supărat că după atâta corectare (beneficiind din plin și de ajutorul vostru și al lui Mircea Pricăjan) tot mi-au scăpat acele două greșeli, dar poate pe viitor voi avea texte mai curate, în ciuda faptului că am auzit unii autori zicând că-i semn de pedanterie excesivă să n-ai deloc greșeli... deh, fiecare cu fixurile lui!
    vă salutăm și noi cu tot dragul, Geanina și Cristian.

    RăspundețiȘtergere
  4. îți mulțumesc, Maria. baftă și spor la treabă și ție. și apropos de gânduri trimise într-o parte și-n alta, când ne mai faci o vizită? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ooo, Bogdan, nu stiu cand ajung, ma retrag putin vara asta sa ma adun. :) Poate ajungeti voi prin septembrie la sibiu, m-as bucura mult sa va am prin preajma. Imi amintesc cat de mult i-a placut lui Luca fantana din piata mare :). Va imbratisez, dragii mei, sa aveti o vara minunata si sa va bucurati din plin de ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo, Bogdane, n-am cum sa te mai privesc decat ca pe un scriitor :) Drum bun pe drumul asta!

    RăspundețiȘtergere
  7. cine știe, Maria. zicem „poate”, chiar dacă până în septembrie mai e mult și trebuie să îndeplinim planuri, să obținem producții record la hectar, să operăm schimbări etc. :)
    o vară frumoasă și ție, draga noastră.

    RăspundețiȘtergere
  8. dragă Teo, îți mulțumesc frumos! drumul până acolo este încă lung și nu mă amăgesc deloc că ar fi ușor. dar poate-i mai bine așa, căci victoriile facile tind să nu fie prea durabile :) o săptămână faină și răcoroasă... dacă-i posibil! la noi au început deja ploile :P

    RăspundețiȘtergere