luni, 16 mai 2011

festivalul de la Kahn. Strauss - Kahn

chiar dacă nu mă interesează prea mult acest subiect cu iz de pastiluțe albastre, mi-am zis că pentru un astfel de titlu merita să postez o ultrascurtă :)

- în legătură cu acest scandal declanșat în jurul celui mai tare om al FMI-ului, grupul acela de cămătari la care se-nchină președintele și guvernul nostru, ca la zeii din ceruri, prietenul meu Cristian a scris o pilulă, care merită citită. o găsiți AICI.

- m-am apucat de citit Gene Wolfe și vă spun că-mi place foarte mult. de ce? păi să luăm un scurt fragment din ”The Book of the New Sun”, ”The Shadow of the Torturer”:

”Gurloes was one of the most complex men I have known, because he was a complex
man trying to be simple. Not a simple, but a complex man's idea of simplicity.
Just as a courtier forms himself into something brilliant and involved, midway
between a dancing master and a diplomacist, with a touch of assassin if needed,
so Master Gurloes had shaped himself to be the dull creature a pursuivant or
bailiff expected to see when he summoned the head of our guild, and that is the
only thing a real torturer cannot be.”


nu-i așa că scrie bine nenea Wolfe? cu un stil foarte rafinat și elegant, cu personaje complexe și mutifațetate, cu un labirint elaborat pe care-l așterne în fața cititorului chiar în speranța de a-l atrage în jocul de-a detectivul, Gene Wolfe este considerat unul dintre cei mai puțin apreciați MARI scriitori de limbă engleză. cred că ar fi bine ca viitorul să-l scoată de acolo.

- Stephen Hawking ne spune că viața de după moarte este ”o poveste cu zâne”și că trebuie să o trăim bine pe aceasta, că-i singura pe care o primim. poate că așa o fi și sunt de acord că ar fi bine să nu ne irosim viața asta cu (prea multe) prostii, sperând că vom recupera timpul în cea de apoi. dar parcă aș mai veni și să spun că, în timp ce ne-o trăim, n-ar fi bine să respectăm totuși și niște percepte morale, că nu se știe niciodată? dacă totuși El există? win - win situation? :)

------------------------------------

------------------------------------
Recomandări: suzimuzi atelier (third rock from the sun...), vania (ultimul mitropolit - 33), teo negura (trafic cu hituri - 68), luna pătrată (gândește-te, n-ar fi păcat), alex mazilu (hai la petrecere), cristi lisandru (pilula lu' lisandru...), carmen (ultimele gânduri...)

8 comentarii:

  1. Bine te-am regăsit, Bogdan. În ceea ce priveşte lecturile, eu citesc acum romanul "Prins" al lui Petru Popescu şi îl recomand cu multă căldură tuturor celor care doresc să vadă cum se scria literatură de calitate acum 40 de ani. Popescu a fost şi încă rămâne un maestru al metaforei şi al imaginilor deosebite.
    În ceea ce priveşte Raiul sau Iadul - zic şi eu că trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce facem aici, pe pământ, fără a ne gândi că vom recupera ceva pe urmă.

    Gânduri bune vă trimitem, numai bine şi la bună recitire!

    RăspundețiȘtergere
  2. bine ai revenit Cristian, Petru Popescu se află și la mine pe o listă cu cărți de citit, iar noi am mai povestit despre el și despre ”Dulce ca mierea este glonțul patriei”. nici Gene Wolfe al meu nu-i foarte recent, căci ceea ce citisc eu acum este un roman care are deja 30 de ani. Ursula Le Guin spunea despre Wolfe că este un Melville al timpului nostru și pe măsură ce citesc, tind să-i dau tot mai mare crezare.
    cât despre lumea de apoi, nu prea știm noi cum stă treaba, așa că trebuie acționat acum, cât suntem aici și siguri de ceea ce am primit. nu de alta, dar ”tempus fugit!”

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela Pete mi-a făcut cinstea ca pentru Povestea parfumată între bloggeri, pentru această sâmbătă, adică pentru mâine, să propun eu tema.

    Ce spuneţi de POVESTEA PARFUMATĂ A INIMII?
    Vrei sa scrii si tu un articol? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest Kahn s-a facut de can-can! Cam nepotrivita aplecarea sa, pentru varsta pe care o are si functia pe care o avea:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabriela, îți mulțumesc foarte mult pentru invitație, dar după cum poți vedea, au trecut mai multe zile de când stau departe de blog și de spațiul virtual. motivul a fost o răceală ceva mai păcătoasă, care doar acum dă semne că s-ar preda. iar postarea tematică poate rămâne pentru o altă dată?

    RăspundețiȘtergere
  6. Elena, categoric! exact același lucru îl spuneam și eu. dar se pare că unii dintre cei care ajung în poziții de mare putere își cam pierd simțul realității. până când nu-i aduce cineva cu picioarele pe pământ, eventual legați în cătușe :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Elena, nu doar prima, ci și a doua :) căci le-am făcut una după cealaltă.

    RăspundețiȘtergere