V-am tot promis o postare despre bravii cercetători marxiști. Iat-o aici!
În căutarea de informații pentru una din povestirile mele, săptămâna trecută m-am apucat să răsfoiesc câteva cărți de istorie a religiilor. Chiar dacă am cele trei volume din ”Istoria credințelor și ideilor religioase” a lui Eliade, tot am mai scotocit după niște elemente de mitologie și prin alte volume găsite prin bibliotecă. Unul dintre acestea se numește ”Religia în istoria popoarelor lumii”, apărut în 1982 la Editura Humanitas, pardon Editura Politică. Scrisă de S. A. Tokarev, cartea încearcă să descrie aspecte ale religiilor primitive, tribale sau antice chiar în vreme ce aduce aminte că aceasta este opiul popoarelor, înfierând totodată și preoțimea din toate epocile și cultele comentate… deh, bănuiesc că acesta era stilul promovat de cenzură! Mărturisesc că am răsfoit volumul cu o oarecare curiozitate, căci așteptam să am o revelație, să găsesc o perlă a înțelepciunii marxiste, iar la pagina 46 aceasta s-a arătat privirii mele. Fragmentul vorbește despre răspândirea obiceiului de cremare a cadavrelor, iar autorul ne povestește:
”Unii au încercat să explice obiceiul incinerării cadavrelor pornind de la credința vechilor popoare în viața de după moarte, a sufletului; oamenii – spun ei – au căutat prin arderea cadavrului, să elibereze din el sufletul, să-i dea libertatea de a se ridica la cer. Însă o astfel de idee religioasă (acolo unde ea există) constituie mai degrabă o consecință decât o cauză a obiceiului incinerării. O explicație materialistă a acestui obicei n-a fost deocamdată găsită; cercetătorii marxiști încă nu s-au ocupat de această problemă.”
Hopa! Carevasăzică cercetătorii ăștia știu totul, descoperă orice, doar că n-au avut încă timp să se aplece asupra tuturor problemelor umanității. Eu am impresia că această informație va schimba radical imaginea podiumului cu cercetătorii de frunte ai planetei. Dacă până acum cercetătorii britanici erau ubicui iar cei americani îi secondau la mică distanță, eu aștept momentul în care Rusia va dezlănțui furtuna cunoașterii cercetătorilor marxiști. Asta dacă și-au adus aminte să-i hrănească la timp în lagărul acela secret unde li se asiguraseră niște apartamente de lux cu vedere la ocean. Oceanul Arctic, desigur.
--------------------------------------------
--------------------------------------------
Recomandări: vania (ultimul mitropolit - 17), suzimuzi atelier (wedding party...), teo negura (poveste de vis - 32), mirela pete (de armindeni), cristian lisandru (puzzle - 6), gabriela elena (rhema marvanne tatăl nostru), nea costache (1 mai muncitoresc), ilarie (confuz), madi și onu (beatificarea papei ioan paul al 2-lea), gabi (a form of silence)
Crăciun cu muzică
Acum o zi
Salut, Bogdan! Mie îmi place la nebunie faptul că aceşti cercetători din toate colţurile lumii le ştiu pe toate, realizează tot felul de experimente, întocmesc statistici ciudate, iar apoi nu se ajunge, totuşi, la niciun rezultat...
RăspundețiȘtergereO duminică plăcută vă dorim, din toate punctele de vedere. 1 Mai muncitoresc, tovarăşe, gata cu berea şi cu micii?
așa este Cristian, ideea principală a umanității este de ”a ști” și mai puțin de ”a face”!
RăspundețiȘtergereun 1 mai muncitoresc și fericit și vouă, tovarăși. sper ca la voi vremea să fie mai bună, căci la noi este frig și plouă, numai de ieșit afară la mici și bere nu avem chef la ora asta... poate recuperăm peste câteva zile, când am înțeles că se îndreaptă vremea.