luni, 18 aprilie 2011

oare fetele chiar citesc fantasy?

zilele trecute, pe blogul lui George R. R. Martin [autorul celebrei serii ”A Song of Ice and Fire” - (by the way!!!!!! să nu uitați că astăzi este premiera serialului ”A Game of Thrones” la HBO!)] se vorbea de faptul că încă mai există lume care crede că literatura fantasy este scrisă de și aproape exclusiv pentru băieți!

primul lucru pe care l-aș spune aproape imediat este acela că genul acesta de ”judecători” sunt cei care vor să vâre fantasy-ul ca gen într-o zonă de literatură considerată inferioară, cam pe acolo pe unde se afla și SF-ul acum câteva decenii. unde să fie considerat un sub-gen și aproape ingnorat de critica mainstream, pe motiv că temele sunt copilărești și neserioase iar scriitura cam slabă. dar chiar așa să stea lucrurile? se mai poate îndesa într-o gaură mică ceva ce a crescut enorm atât cantitativ cât și calitativ?

fantasticul există în mitologia tuturor popoarelor, în legendele și poveștile cu care suntem crescuți de mici, în familie. există în operele literaturii pe care le studiem la școală: Odiseea, povestea Cavalerilor Mesei Rotunde, Divina Comedie, unele piese ale lui William Shakespeare etc. explorând elemenele fantasticului din poveștile pentru copii, titluri precum: ”Peter Pan”, ”Vrăjitorul din Oz”, ”Aventurile lui Alice în țara minunilor” sau chiar și ”Stăpânul Inelelor” au făcut ca literatura fantasy să fie considerată la un moment dat dedicată aproape exclusiv copiilor. anii au trecut iar literatura fantastică a început să fie asociată și alăturată cu cea SF, în primul rând datorită publicării povestirilor în reviste ”pulp fiction”, editorii acestora considerând că aceste două genuri au un public comun. ceea ce era adevărat și a contribuit masiv la popularizarea ambelor genuri. aici ar trebui amintite povestirile lui Robert Howard cu al său ”Conan the Barbarian”.

pe la sfârșitul anilor 1960 opera lui J. R. R. Tolkien a început să fie văzută într-o nouă lumină, fapt ce a atras o nouă categorie de cititori și a făcut ca ”The Hobbit” și ”The Lord of the Rings” să devină foarte cunoscute. de același succes au început să se bucure apoi ”The Chronicles of Narnia” ale lui C. S. Lewis sau seria ”Earthsea” a Ursulei K. Le Guin. era clar că popularitatea genului crescuse, dar să fi fost doar în rândurile adolescenților băieți? oare? au urmat apoi ”exploziile” provocate de J. K. Rowling (”Harry Potter”), Peter Jackson (trilogia filmelor ”The Lord of the Rings”) și Anne Rice. pe care le citesc și le vizionează doar băieții?

scurtul istoric al genului l-am preluat parțial de pe wikipedia și acum că l-ați parcurs, întrebarea mea pentru voi ar fi aceasta: cunoașteți multe fete, doamne, domnițe și cucoane care citesc fantasy? sau cărora le place genul ăsta de filme? știți cumva dacă s-au apucat să citească și George Martin? :)

----------------------------------------------------

----------------------------------------------------
Recomandări: vania (ultimul mitropolit - 5), suzimuzi atelier (well well well...), teo negura (poveste de vis - 31), alex mazilu (el teide spania), cristian lisandru (destin...), gabriela elena (m-am săturat...), călin hera (casele de vis...)

19 comentarii:

  1. fetele se maturizează mai repede, ca să ne putem noi, băieții, lăuda că nu e niciodată prea târziu pentru o copilărie fericită..., probabil că ele au mai multe griji de oameni mari și de aceea citesc mai puține povești...

    RăspundețiȘtergere
  2. probabil așa este clau, chiar dacă întrebarea din titlu era ironică căci eu cunosc totuși destule domnițe și doamne care citesc fantasy și se delectează și cu ecranizările poveștilor de care spuneai și tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine te-am regăsit, Bogdan. Eu ştiu O DOMNIŢĂ care NU citeşte literatura fantasy, şi o spun cu toată convingerea. Dar o iubesc tare mult din alte puncte de vedere, aşa că nu este greu de intuit la cine mă refer... Geanina!!!!
    Cum spunea cineva de mai sus, poate că noi - "berbanţii" - rămânem copii până la final de carieră. Cu toate că literatura fantasy nu este neapărat dedicată copiilor... Ci adulţilor-copii, evident...

    Gânduri bune! Mi-ai reamintit de Ursula K. Le Guin. Tare de tot...

    RăspundețiȘtergere
  4. probabil este în adn-ul nostru masculin să fim mai aplecați către joacă și către povești, cine știe? și eu mă tot chinui să o conving pe Suzana să citească ”mâna stângă a întunericului”, că tot ai adus vorba de Ursula Le Guin. mie mi se pare că scrie extraordinar de bine, cosntruindu-și lumile cu o atenție incredibilă pentru fiecare detalliu... mă tot chinui să găsesc un eseu de-al ei din 1973 care se numește ”From Elfland to Poughkeepsie” căci în el vorbește despre forța limbajului în scrierile fantasy (și marile greșeli care se fac când nu se impun niște limite)

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii cum e, Bogdane? Din moment ce chiar tu vorbesti despre explozia acestui fenomen literar, cinefil, artistic pana la urma, ar fi aproape bizar ca el sa se manifeste exclusiv in randul barbatilor. Pana la urma piata de consumatori e una sanatoasa, nici frigida si nici monoparentala, ca sa ma distrez putin ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Te-am adaugat in blogroll. Poti sa ma treci ca "Bea Costache"! O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  7. Teo, cred că ai dreptate și eu cred același lucru. până la urmă avem chiar și un număr respectabil de scriitoare de SF și fantasy, astfel că nu văd care ar fi motivul de a nu avea și mult mai multe cititoare de gen.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nea Costache, s-a făcut! o seară faină și domniei voastre.

    RăspundețiȘtergere
  9. d-le Iacob, schimbul de link s-a realizat. sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari pentru PA-ul premiat, Bogdan! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Probabil fetele nu se entuziasmează foarte tare aşa cum o fac băieţii, asta nu înseamnă că nu sunt "consumatoare" de acest gen, în fond şi Sven Hassel al cărui gen ai fi zis că e chiar exclusivist a avut un succes remarcabil în rândurile cititorilor, indiferent de gen. Literatura de calitate nu face distincţie după genul cititorilor

    RăspundețiȘtergere
  12. mitza, este clar că există foarte multe cititoare, în fond titlul meu se dorea o provocare :) o demonstrează și faptul că articolul snobului din New York Times a trebuit să-și închidă secțiunea de comentarii, căci prea multe domnițe doreau să intre și să spună că n-are dreptate... adică exact ceea ce doream să aflu și eu.
    îți mulțumesc pentru vizită. le aștept și pe Zefira, Serioja și compania :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Tot eu sunt şi Zefira, ambele nickuri sunt, fiecare în parte, un concept de idei şi stări.
    Miţa e o târgoveaţă lipsită de farafâstâcuri şi în a cărei admiraţie primul pe piedestal rămâne Caragiale, iar Zefira...hmm... Zefira e femininul la feminin :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Vania, mulțumim de urări. sărbători frumoase și domniei tale!

    RăspundețiȘtergere
  15. heroic fantasy, 0%; vampire urban fantasy, 100% :)

    RăspundețiȘtergere
  16. categoric așa este, Alex. căci este mult mai romanțat :)

    RăspundețiȘtergere