sâmbătă, 18 decembrie 2010

cutia cu sunete - astazi Michael Nyman

pana acum 10-15 ani, cutia cu sunete era in esenta radioul. cel mai probabil cineva auzea o piesa acolo, incepea sa caute mai multe date despre aceasta si-i lua urma pentru a ajunge apoi sa cumpere un disc, o banda, o caseta sau un CD cu trupa si pieasa respectiva. dar lumea a evoluat si acum televizorul, marele ecran sau monitorul au inlocuit vechea cutie cu sunete... canalele de muzica ne tin la curent cu ultimele hituri dar ne si delecteaza cu muzica retro. am vorbit si de marele ecran intrucat filmele au ajuns sa aiba soundrackuri tot mai bogate si sofisticate iar unii regizori au chiar compozitorii lor preferati cu care lucreaza ani la rand... si tocmai despre o astfel de simbioza regizor-compozitor as vrea sa va povestesc astazi, formata din Peter Greenway si Michael Nyman.

despre peliculele lui Greenaway nu cred ca trebuie sa zabovesc a vorbi prea mult... ele au devenit in timp niste filme cult pentru generatia mea si pe buna dreptate. as spune doar ca sunt absolut de vazut: The Draughtsman's Contract, The Belly of an Architect, The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover, Prospero's Books, The Pillow Book si 8½ Women. de fapt sunt de vazut toate, doar ca astea m-au atras pe mine ceva mai mult. imi amintesc si acum de momentul cand am inceput sa vad primele filme semnate de el si unul dintre aspectele memorabile ramanea intotdeauna muzica. astfel ca astazi va propun cateva bucati din Michael Nyman. nici la Nyman nu prea cred este necesar sa zabovesc prea mult cu informatiile. muzica multa si buna in filme precum: The Draughtsman's Contract, The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover, A Zed and Two Noughts, Drowning by Numbers, Prospero's Books, Gattaca, Ravenous, The End of the Affair si The Piano.

auditie placuta.























s-au uitat peste partituri: adela, gabi, calin, carmen, PetitPrince, leedee, lady, bogdan, victor, petra, alex, suzimuzi, lubileah, parfumdevis, clau, cristilisandru

2 comentarii:

  1. Incitante propuneri muzicale, trebuie să recunosc că nu am mai ascultat până acum ceea ce ne oferi tu azi. Dar nu este niciodată prea târziu, mai ales atunci când este vorba despre muzică (Şi nu numai). Aşa că îmi voi face timp pentru a pune urechile la treabă, mai ales că este duminică după amiaza, o perioadă numai bună pentru audiţii, din punctul meu de vedere.
    Un final de săptămână excelent, alături de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este Cristian. propunerile sunt interesante caci compozitorul este mai deosebit. duminica este optima pentru a decupa din ea o perioada dedicata muzicii sau filmelor si iti urez sa o faci in fata unui foc jucaus cu un pahar de vin la-ndemana, alaturi de persoana iubita..

    RăspundețiȘtergere