luni, 8 noiembrie 2010

Filme si peisaje (lunare)

Astazi am hotarat ca n-am mai vazut de multisor un film SF frumos si bine facut. Ultimul care mi-a placut foarte mult a fost Moon (2009) dar de atunci nu prea am mai apucat sa-mi potolesc apetitul cu mare lucru in afara de cateva episoade bine facute din SGU si de Inception (dar pe asta nu l-as include parca la categoria SF pur sange, caci ii lipseste componenta "Space - the final frontier"). Apopos de asta, anul 2009 a dat o recolta bogata: Star Trek, Watchmen, District 9, Terminator Salvation. Fara Avatar ca mie nu mi-a placut... ce putea sa ma atraga de acolo: scenariul slab si povestea previzibila din primele 3 cadre? Daca nu existau efectele acelea speciale si special inovate pentru Mr. Cameron as fi putut sa-l trimit direct la categoria celor mai proaste filme fix langa Battlefield Earth.

Oricum, pana asteptam sa apara si alte noutati, va las in buna companie cu un scurt metraj al lui Dustin Farell

Landscapes: Volume One from dustin farrell on Vimeo.

14 comentarii:

  1. faine time lapse-urile, tot mă pornesc să fac și eu dar tot timpul găsesc scuze că am altceva mai important de făcut... mda, uite, dacă e voie și seriale interesante, mai mult ami mai puțin SF: Fringe, The Event, V.
    Nu-s cu nave spațiale și călătorii intergalactice, alea-s în Caprica și BSG, care nu m-au prins...

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru directionarea catre seriale... le voi cauta. nici pe mine nu m-au prins Caprica sau BSG... dar se pare ca nici pe altii caci am inteles ca producatorii doresc deja sa si anuleze urmatoarele sezoane din Caprica... deh, viata grea si in industria filmului cu criza asta dar si cu inflatia asta de noi tehnologii

    RăspundețiȘtergere
  3. n-as zice chiar asa, dar recunosc ca-mi place foarte mult ideea de film... atunci cand sunt bine facute filmele pot sa transpuna privitorul intr-o lume extraordinara si o pot face uneori la fel de bine ca si o carte buna.

    si apoai ma mai fascineaza scriitura pentru film... unii autori care au deja exercitiu cu filmul isi scriu cartile cu o dimensiune in plus si ca urmare reusesc sa faca scenarii traznet dupa povestile lor... dupa care intervine treaba regizorului daca se poate sau nu ridica la inaltimea asteptarilor :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă nu l-ai văzut deja, îţi recomand cu căldură The Road. Îl poţi încadra la SF doar datorită temei post-apocaliptice. Restul motivelor Sf lipsesc cu desăvârşire. Dar garantez eu că nu te va dezamăgi. Dacă îţi place genul, poţi să te delectezi puţin şi cu Resident Evil... ultimul (cred că patru), deşi saga devine din ce în ce mai prostă pe marile ecrane (invers proporţional cu calitatea jocului din aceeaşi franciză).
    Caprica ar fi putut deveni un succes uriaş dar... nu ştiu ce-i lipseşte. În schimb BSG mie mi se pare cel mai bun serial (nu neapărat doar) SF. Şi dacă l-ai dezbrăca total de orice urmă de SF, şi dacă i-ai da temă istorică sau de orice altă natură cred că ar rămâne un serial bun, doar datorită nuanţei filosofic-religioase şi conţinutului simbolistic din sfera antică. Nu mai iau în calcul nivelul de intrigă sau loviturile de scenă şi nu mai amintesc nici de calitatea realizării (bătălii spaţiale la nivel de artă, jocuri actoriceşti excelente, muzică de frisoane, etc). Dar na, degustibus...
    Inception mi se pare unul dintre cele mai bune filme făcute în ultimii zece ani. Tre' să recunosc că nici unul dintre miturile (sau adevărurile) despre vise din filmul ăsta nu sunt noi. Unele datează după vremea filosofilor antici. Dar nu ştiu nici un alt film care să le adune pe toate la un loc atţt de bune. Şi pe mine m-au uimit măreţia implicaţiilor pe care filmul le sugerează (posibilitatea de a trăi experienţele unei vieţi întregi în câteva ore m-a cutremurat). Bine, în jurul filmului ăstuia se poate filosofa mult mai mult. Dar nu e locul aici şi nici n-am suficientă băutură în casă. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Şi PS: :) O să-mi pun surtmetrajul ăla să ruleze pe desktop. E superb.

    RăspundețiȘtergere
  6. ai dreptate Victor,
    The Road este un film absolut fantastic. si realizat si jucat. Viggo este unul dintre actorii foarte buni ai generatiei sale (Alatriste este un alt film al lui care imi place foarte foarte mult). cred ca nu am trecut Rhe Road aici caci nu ma gandisem sa includ si tema postapocaliptica. chiar daca din tema asta mai face parte si acel "28 days after" un film foarte interesant, mai vechi al lui Danny Boyle. si apropos de rezizorul asta nebun, el a facut un extraordinar film SF pe numele lui "Sunshine" foarte plin de intriga si sentimente dar frumos si tacut ca si spatiul interstelar.

    ultimul Resident Evil nu l-am vazut inca dar probabil ca il voi vedea in curand... jocurile din serie nu le cunosc chiar deloc.

    BSG mi-a placut si mie la inceput datorita profunzimii relatiilor interumane in vreme de razboi... dar i-am pierdut cateva (mai multe) episoade si apoi nu l-am mai inteles... astfel ca l-am abandonat. poate daca l-as relua acum cap-coada, altfel ar sta treaba :) - cred ca m-ai convins.

    oricum si cei de la SGU au incercat sa faca acelasi lucru pe seria Stargate: intriga, filozofie, lovituri de scena, soundtrack ales pe spranceana. ba l-au mai adus la bord si pe Robert Carlyle din "Trainspotting" si "Full Monthy".

    Incepcion este intr-adevar un film foarte profund, la propriu si la figurat. si cred ca as putea filozofa si eu pe tema asta foarte mult, doar timp sa fie. LOL - cu bautura stam inca bine, asa ca te invit pe-aici la o "sesiune de comunicari" :D

    PS- ma bucur ca ti-a placut scurtmetrajul, vor urma si altele. ah, si inca un lucru - poti trimite o adresa de mail la onin[at]onin[dot]ro

    RăspundețiȘtergere
  7. da. dar daca ai si adresele lui heidi klum sau adriana lima le poti atasa si pe alea ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu apare în profilul de la Blogger?
    Adrian Lima nu-mi mai rspunde bipuri iar Klum nu mă interesează în mod deosebit. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. eu nu l-am gasit inca, dar mai caut. Cat despre Adriana Lima nu trebuie sa disperi caci am auzit ca a avut o prezentare la Victoria's Secrets zilele trecute asa ca poate era cam ocupata :)

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) Cu siguranţă asta era.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vezi că am trimis adresa. Că tot ai adus mai sus vorba de Sunshine, ai văzut cumva Pandorum? Poate nu e la fel de profund pdihologic, dar suficient de rak cât să te ţină ca pe ace. Aş îndrăzni să zic că e o combinaţie bunicică între Sunshine, Alien (primul) şi Resident Evil (oricare). Şi are şi un final surprinzător.

    RăspundețiȘtergere
  12. am primit si am si raspuns... Pandorum este fain si suprinzator de la inceput pana la sfarsit... merita poate mai multa atentie din partea criticii - cel putin ca idee si scenariu

    RăspundețiȘtergere