vineri, 12 noiembrie 2010

cum am vrut sa devin comunist...

se intampla pe la 1996 si tocmai mi se oferise posibilitatea de a vizita o tara din afara blocului comunist. ba mai mult, castigasem o bursa care imi dadea libertate de sedere intr-o tara occidentala, sansa de a studia la o mare universitate dar si mijloacele financiare de a explora viata intr-o mare metropola europeana.

povestile si relatiile umane care s-au nascut din aceasta aventura sunt multe si complexe, dar acum as dori sa va povestesc despre socul pe care l-am avut la universitate. institutie prestigiosa, privata dar cu o istorie si cu o lista lunga de alumni faimosi, universitatea m-a socat inca de la inceput. nu doar prin faptul ca taxele de studiu erau de cateva ori mai mari decat castigul anual al unei familii normale din Romania acelor ani sau pentru ca imi vedeam colegii venind la scoala la volanul unor masini extrem de scumpe sau chiar de colectie. principalul soc l-am avut atunci cand, discutand cu noii si temporarii mei colegi, am descoperit ca multi dintre ei erau... comunisti!

vade retro, Satana! cum adica? primii capitalisti bogati pe care i-am vazut eu se dovedeau a fi comunisti. ce oroare! trebuie sa intelegeti ca istoria familiei imi dadea tot dreptul de a ma infiora doar la auzul cuvantului COMUNISM. unul dintre stra-strabunici plecase "la America" pe la 1905 pentru a munci in noua industrie auto si isi adunase un mic capital cu care cumparase case, pamant, cai si vite pentru familie. omul a fost norocos caci, la intoarcere a mai apucat sa traiasca cativa ani si sa se bucure de averea stransa dar si fiindca a apucat sa moara inainte de a-si vedea agoniseala confiscata de brigadierii colectivizarii. multi alti strabunici au fost demonizati si catalogati "chiaburi" doar pentru ca au acumulat terenuri sau vite, din munca lor simpla in agricultura sau in cresterea animalelor. povestile pline de amaraciune si ura mocnita ale bunicilor fata de cei care ne luasera pamantul mi-au marcat copilaria. era normal sa nu-mi doresc reintoarcerea la un astfel de regim si nici sa nu-mi doresc sa ma-ntalnesc prea devreme cu exponentii unei astfel de doctrine.

dar ceea ce vedeam in fata mea la universitate era atat de diferit de orice asteptare a mea. colegii mei erau educati, cultivati, mandri de capitalul familiilor lor pe care se bazau in a duce o viata confortabila, dar totodata se declarau "comunisti" caci isi doreau o societate cu cat mai putine diferente de clasa, si asta in timp ce studiau la o universitate privata si scumpa. era un paradox care merita mai multa atentie. in primul rand am descoperit ca oamenii aceia se declarau fericiti sa plateasca taxe mari pentru a sustine un sistem cat mai eficient de servicii statale de sanatate sau de educatie. intelesesera ca fara educatie si acces la sanatate pentru toata lumea, statul si poporul nu putea sa evolueze. pana la urma am aceptat si eu ca acel socialism cu iz de capitalism occidental putea fi privit si ca o adevarata doctrina (nu doar o napasta), in vreme ce realizam si faptul ca ceea ce traiseram noi fusese in primul rand o dictatura pe deasupra si comunista. oricum pentru o buna bucata de timp, cat a durat bursa, eu am incercat din rasputeri sa ii conving pe bogatii mei colegi comunisti cat de nociv se dovedise a fi comunismul in Romania, in timp ce ei incercau sa imi prezinte istoria dintr-o lumina in care dictatura ceausista dusese la falimentarea adevaratelor valori comuniste.

oricum pana la urma nici unii dintre noi nu cred sa fi avut succes in operatiunea de convertire a celuilalt/celorlalti. dar recunosc ca nivelul de viata la care ajunsesera socialistii occidentali m-a facut sa imi doresc sa fi avut si noi parte de acelasi tip de doctrina aplicata... dar poate ca n-ar fi functionat oricum caci nu era tara potrivita. iar acum imi dau seama ca si materialul trebuia sa se intituleze "cum am vrut sa devin comunist italian..."

-------------------------------------

joan baez-commandante che guevarra

Asculta mai multe audio diverse

2 comentarii:

  1. mda, modul ăsta comod/snob de gândire leneșă e vinovat pentru apariția unor mituri/branduri ca che guevarra.
    bine că ți-a trecut.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ai dreptate... socialismul italian era foarte comod de aplicat atata vreme cat avea in spate planul Marshal pentru reconstructia tarilor invinse in WW2 sau capitalul acumulat de marile familii nobile ale Italiei :)

    RăspundețiȘtergere