joi, 6 septembrie 2012

dictatorul de salvare națională?



chiar dacă se știe că Aradul avea dintotdeauna redute portocalii cu ziduri groase (și obraz pe măsură), mi se pare că de câteva zile în jurul meu/nostru s-au întețit mesajele lansate de băsiști. însă, propaganda acestora începe să aducă tot mai mult a poezie ticluită și învățată de acasă, o placă repetată ad nauseam, de la care cu greu mai pot să se abată. cunoscând deja tactica, nu m-am mirat să o regăsesc și să o ascult din nou, chiar dacă... acum într-o nouă formulă, îmbunătățită!

ceea ce mă fascinează însă, sunt listele lungi de scuze pe care i le-au pregătit/găsit lui băse pentru toată seria dezastrelor provocate de el sau de marea lui trupă de marionete. e ca și cum toate nebuniile făcute de el aveau ca scop salvarea țării de la felurite dezastre, protejarea noastră de inamici aprigi și nevăzuți, reformarea statului (să nu uităm!) aflat pe moarte și făcut fărâme/ țăndări… și alte câte și mai câte. ascultându-i, chiar în fața noastră, din spuma portocalie a valurilor propagandei băsiste iese un dictator de salvare națională! mai că-ți vine să crezi că ne-am întors în timp, în antichitatea romană, atunci când – în vremuri de restriște și de mare pericol – senatul roman (SPQR-ul) delega consulii să numească în fruntea Republicii câte un Dictator de stirpe bună, ca să-i scoată din haznaua  în care se afundaseră. dar, dictatorii romanilor aveau un fel de „termen de garanție”, de vreme ce erau numiți cu rei gerundae causa – având o cauză/un motiv – anume, până se rezolva o anumită problemă.  adică era OK să ai pe unul cu drept de viață și de moarte asupra cetățenilor Republicii, însă doar până la eradicarea problemei. și aceasta putea avea diverse forme: un inamic periculos care trebuia înfrânt, potolirea unei rebeliuni, invocarea zeilor pentru încetarea unei molime etc.

povestea-i faină și pot să înțeleg de ce portocalii ar vrea să ne-o servească pe post de scuză. dar nu pricep în ruptul capului unde-i Hannibal? cine-i marele inamic care riscă să ne decimeze poporul și să ne vină ante portas? or fi Ponta și Antonescu? mie unul mi se pare că micul boc cu legiunile sale nesfârșite de miniștri extrem de competenți au provocat țării ăsteia un dezastru mai ceva ca-n bătălia de la Cannae. și apoi, nici pe băse nu mă puteți face nicicum să-l compar cu Cincinnatus sau cu Caesar.  mai ales că dictatorul acesta mioritic n-are o cauză, n-are un scop precis. adică are, dar aceasta pare tot mai evident că este salvarea sa personală și nu cea a poporului, căruia – în nenumărate rânduri – superbul politician a apucat să-i arate prețuirea sa, culeasă probabil prin diversele porturi călcate în trecut…  

deh, atât am avut să vă spun.
de fapt, dacă stau să mă gândesc parcă ar mai merge bine aici și o povestioară culeasă de la două nane care stăteau zilele trecute pe laviță la uliță (la stradă), la divan (la povești).
Nana 1: - Săraca, degeaba-i frumoasă, că n-are noroc la bărbați!
Nana 2: - Păi, o fi frumoasă, da’-i cam proastă, biata de ea! Numa’ bărbați cu belele. Uite-l și pe ăsta, ultimu’. Și urât, și o bate, și-i ia toți banii! Ba îi mai și bate copiii, și-i alungă din casă!
Nana 1: - Așa-i! Și am auzit că acum umblă după fustele nemțoaicei ăleia bătrâne, numai pentru că-i mai bogată!   

și parcă-mi vine să strig…  îi mulțumesc lui Skandalouz pentru pont :)



6 comentarii:

  1. Bine te-am regăsit, Bogdan. Să fim noi un popor care pricepe greu şi uită repede? Întrebare retorică, evident. Observ, de-a lungul timpului, cum devenim permisivi până la absurd şi - aşa cum spui şi tu - suntem adepţii listelor cu scuze şi circumstanţe atenuante. Bineînţeles, asta nu ne ajută nici pe termen lung şi nici măcar pe termen scurt. Portocalele - he, he - au căpătat curaj după ce Băsescu a revenit la Cotroceni şi promit iar marea cu sarea trecând cu vederea peste dezastrul care a fost produs sub guvernarea lor. Mai este doar puţin până vor poza în eroii neamului.

    Mă bucur că te-am regăsit şi vă dorim o duminică frumoasă, din toate punctele de vedere! Spor la scris, înainte de toate, complimente Suzanei şi numai bine lui Luca, mai ales că se apropie şi şcoala!

    RăspundețiȘtergere
  2. bine v-am găsit și noi, dragi Geanina și Cristian. așa cum bine spui, Cristian, românul pare să aibă memoria scurtă. altfel, nu știu cum de prinde atât de bine la el discursul deșănțat al pedelicilor. tocmai zilele trecute vorbeam de acest lucru, dând ca exemplu satul în care locuim. aici, oamenii și-au pierdut primăria, postul de poliție, câteva clase de la școală, toate fiind mutate într-o localitate din vecinătate... dar, crezi că la referendum au mers la vot în număr mare? evident, NU! și atunci să nu-ți vină a urla la ei, ca lupul la lună?

    mulțumim frumos de salutări, le–am și transmis mai departe… într-adevăr, Luca se pregătește de școală. deocamdată și-a reintrat încet în rutină, reluându-și antrenamentele sportive. și așa poate reintru și eu în cea a scrisului… :P
    o duminică frumoasă, dragilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaa, asta e leit-motivul sustinatorilor presedintelui nelegitim: ca tot ce a facut, a facut ca sa salveze biata noastra tarisoara, desi nimeni si nimic nu o ameninta.

    RăspundețiȘtergere
  4. ba da, George - și bine ai revenit - eu zic că ceva tot o amenință: o fi o rachetă? o fi un avion? sau poate o stea căzătoare? NU!NU și iarăși NU! este chiar tătucul lor, al tuturor pedelicilor. doar el este marea amenințare asupra poporului ăsta, și poate așa s-a gândit că numai el este singurul care-și poate ține piept... altruism până la capăt, după cum i-ar cânta 'telectualii care-i cântă în strună.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eh, si aici e (inca) un bastion portocaliu, oamenii sunt, probabil, mai inceti in... perceptie :D Noi sa fim sanatosi, Bogdane!

    RăspundețiȘtergere
  6. hahaha așa este, Teo. pe principiul „lasă, că nu-i așa mare bai”, oamenii din partea nostră n-au fost prea atenți la cei care au ajuns să le fure și șoanca din cămară :) dar se vor trezi și ei, până la urmă, și atunci să fie și hoții sănătoși! :P
    o zi faină.

    RăspundețiȘtergere