marți, 10 aprilie 2012

Cornwell și Soule

în ultimele zile m-am apucat să citesc seria ”Saxon” a lui Bernard Cornwell. pot să vă spun că-mi place destul de mult și că merge de minune pe muzica din Skyrim a lui Jeremy Soule. o experiență mai mult decât binevenită, ca să mă scoată din amorțeala iernii care parcă nu mai vrea să plece...

seria Saxon acoperă perioada de sf. de secol IX, fiind dedicată - oarecum -domniei lui Alfred cel Mare și momentului în care ia naștere ideea unei Anglii unite contra invadatorilor danezi, faimoșii vikingi care nu mai sunt acum doar în căutarea unor țărmuri de prădat, ci chiar visează la o nouă patrie/casă pe aceste meleaguri numai bune de colonizat.

vocea centrală îi aparține lui Uhtred - un Saxon crescut de Danezi - cărțile din serie fiind povestite la persoana I de către acesta, aflat acum la bătrânețe. Uhtred este inventat de către autor, dar multe dintre personajele și evenimentele descrise în rememorările acestuia au existat în realitate, fiind preluate chiar din istoria Angliei.

în afară de faptul că seria realizează un tablou foarte credibil al acelei perioade, după părerea mea, punctul forte al acestei povești îl constituie portretele extrem de reale/umane pe care Cornwell le croiește pentru personajele sale (mai ales cele despre care știm că au existat în realitate) acestea fiind foarte diferite de cele cu care am fost obișnuiți să le găsim prin cărțile de istorie.

iar aici aveți o mini cutie muzicală Jeremy Soule:











4 comentarii:

  1. Bine te-am regăsit, Bogdan. Şi mulţumesc pentru oferta de lectură, câteodată cauţi să citeşti ceva care să te ţină în "captivitate" şi nu reuşeşti. Cu toate că oferta este (pare) mare, nu întotdeauna este şi de calitate. Da, m-ai făcut curios. Eu m-am apucat să recitesc Dunele, fac ce fac, ajung la ele...
    O săptămână cât mai frumoasă să aveţi, gânduri bune din partea noastră pentru tine, pentru Luca şi (nu în ultimul rând) pentru Suzana.

    RăspundețiȘtergere
  2. cu plăcere, Cristian. trebuie să-ți spun că despre Bernard Cornwell eu am aflat doar pe când citeam despre aventurile lui Richard Sharpe, eroul unei serii destul de lungi (peste 20 de volume, cred) care se petrece pe fundalul războaielor napoleoniene (există chiar și o serie de câteva filme inspirată de Sharpe). speriat de lungimea poveștilor lui Sharpe m-am gândit să încep ”degustarea” autorului cu o serie ceva mai scurtă... astfel că am început cu povestirile saxone. și nu regret deloc :)
    aceleași gânduri bune și vouă, dragilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur că mai revii de pe meleagurile vikinge ca să ne istoriseşti poveştile lor. :) Spor la citit în continuare, pentru că sunt convinsă că sfârşitul iernii nu te împiedica să evadezi iarăşi pe tărâmuri de poveste.
    Am primit cu bucurie şi cutiuţa muzicală, descoperind cu mare plăcere cu compozitor pe gustul meu. Chiar nu ştiam de el. L-am trecut pe lista preferaţilor. :)
    O săptămână frumoasă, Bogdan!

    RăspundețiȘtergere
  4. Carmen, mulțumesc. și eu mă bucur să revin printre prieteni :) cu cititul și evadatul pe meleaguri de poveste nu-i chiar așa de greu pe cât este cu scrisul și cu găsirea timpului pentru blog etc. dar poate că voi reuși până la urmă să-mi regăsesc ritmul și să intru în rutina de altădată. până atunci mă bucur să aud că ai descoperit un compozitor pe gustul tău... și mie îmi place foarte mult. o săptămână frumoasă și vouă!

    RăspundețiȘtergere