miercuri, 1 iunie 2011

dincolo de gard, la citit


























în ultima săptămână am stat mai mult de partea cealaltă a gardului :)
am privit și am ascultat, am citit blogurile voastre și am luat parte le evenimentele descrise acolo, dar am păstrat distanța. m-am simțit puțin ca pisicul acesta care ne vizitează uneori grădina, privindu-ne printre scândurile gardului, discret, fără a simți nevoia de a-și face simțită prezența într-un mod forțat.

da, știu. a trecut ceva vreme de la ultima mea postare, dar am scuzele pregătite: am fost răcit. de două ori! apoi n-am prea avut chef și vreme de alte cele. am și scris. nu prea mult, dar cu ceva mai mare atenție. însă cel mai mult am citit! Brandon Sanderson și al lui ”Warbreaker” mi-au ținut companie în ultimele nopți. după ce am parcurs mai mult de patru sute de pagini din poveste, pot spune că am înțeles motivele care au făcut ca Sanderson să fie scriitorul ales să dea o continuare seriei ”The Wheel of Time” a lui Robert Jordan. până acum Warbreaker este o explozie continuă de răsturnări de situații, de planuri croite cu grijă (ce se prăbușesc apoi mai repede decât un castel din cărți de joc), de personaje descrise cu foarte mare atenție din toate unghiurile și sub toate luminile (despre care crezi că ai înțeles totul, dar de fapt nu știi nimic). într-un fel, cartea te face să realizezi că viața-i obligă pe oameni să facă constant alegeri, ca atunci când înveți că trebuie să te miști continuu pentru a-ți păstra echilibrul. zei și oameni deopotrivă se amestecă în urzeli și mașinațiuni politice extrem de complexe, iar motivele taberelor par să fie egal îndreptățite, toate acestea făcând din ”Warbreaker” o lectură extrem de plăcută, iar din Sanderson un autor pe care-l recomand călduros. știu că a apărut tradusă în română cel puțin o carte a sa. este vorba de ”Elantris”, romanul său de debut, publicat la Tritonic. eu n-am citit-o, dar știu că despre ”Elantris” s-a zis ori că-i foarte bună, ori că-i o carte mai slabă, care trădează faptul că autorul, deși talentat, nu era încă destul de ”copt”. oricum, pentru un roman de debut, cartea a fost tradusă într-un număr foarte mare de țări, fapt ce confirmă chiar și numai faptul că stilul lui Sanderson trece bine la public.

-------------------------------------------

-------------------------------------------

Recomandări: suzimuzi atelier (cherish the day...), vania (ultimul mitropolit - 48), adela (de 1 iunie), luna pătrată (miercurea fără cuvinte), alex mazilu (romeo și julieta), teo negura (trafic cu hituri- 70), cristian lisandru (golgota nu se odihnește niciodată...)

12 comentarii:

  1. E mortal pisoiul. Îmi place foarte mult fotografia. :D Uneori pauzele sunt binevenite, mai ales pentru a citi o carte. Aşa că se trece cu vederea cu atât mai mult cu cât ne-ai împărtăşit şi nouă din lectura parcursă. O zi cât mai bună (fără răceli)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen, mă bucur mult că-ți place fotografia pisicului. și eu sper să reușesc să mă feresc de viitoare răceli, dar dacă nu se va putea, barem am biblioteca pregătită pentru alte pauze forțate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ador zilele când pot să lenevesc în pat cu o carte în mână. Dar desigur, să nu fiu răcită.
    Când eram studentă aveam o corcitură de pisicuţă birmaneză. Îi plăcea să se strecoare în pat cu mine când citeam. Era mereu atentă la degetele mele cum întorceau filele că de multe ori aveam impresia că citeşte cu mine :D

    RăspundețiȘtergere
  4. zefira, cred că puțină lume realizează cât de important și prețios este timpul nostru. faptul că putem să-l ”cheltuim” după bunul plac, cu o carte în mână, poate fi văzut ca un maxim răsfăț. ceea ce și este :)

    cât despre pisici, trebuie să recunosc că am fost intrigat dintotdeauna de aerul pe care-l afișează, acea privire de genul ”eu știu să fac mult mai multe lucruri decât vă imaginați voi”. așa că nu m-aș mira să aflu că unele pot să și citească :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Că sunt inteligente, asta e clar. Mie îmi plac foarte mult când domină prin inteligenţă câinii care nu le pot dovedi decât prin forţă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ai revenit, Bogdan, motanul acela - bănuiesc că este motan - are o faţă de şmecher blănos. Curiozitatea nu a omorât toate pisicile, din câte observ.
    Mă bucur că eşti bine, că scapi de răceală şi că eşti cu lectura la purtător. Eu recitesc "Bunavestire" a lui Breban şi vreau să cumpăr Urzeala lui Martin.
    Zi bună să aveţi!

    RăspundețiȘtergere
  7. păi cam așa este. cred că aceea este adevărata forță, să poți să-i domini și pe cei mai puternici decât tine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. haha, ”șmecher blănos” - faină descriere, Cristian :) și eu mă bucur că am revenit. sper să să ajung cât mai repede și pe blogul tău și pe Amprente. apropos de Martin, vezi că Nemira are o promoție de -45% pentru întreaga serie din ”Cântec de gheață și foc” - ai un link aici (http://www.nemira.ro/idei-de-cadouri/cantec-de-gheata-si-foc-%28all-inclusive%29--1843)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multa sanatate-ti doresc, Bogdan!
    Bolnav fiind vad ca nu prea ai stat degeaba.
    Ai citit mult si ne recomanzi si noua ceea ce ti-a placut.
    Multumim. :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabriela Elena, îți mulțumesc foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  11. Raspuns pe scurt la comentariul pe care l-ai lasat la mine : s-a aprobat!

    RăspundețiȘtergere
  12. bine atunci, să revizuim și la noi :)

    RăspundețiȘtergere