marți, 1 februarie 2011

subtitlu - poetul

poetul este un animal singuratic, bolnav din lipsă de atenţie, cu griji sociale exagerate şi soluţii imposibile. - ”Să vă povestesc despre cum s-ar putea salva inocenţa Pământului mutându-ne pe un fir gigantic de păpădie sau, de ce nu, chiar pe Lună?”

poetul are o problemă. - ”Numai una?”
de ce nu-i poate spune, pur şi simplu, cât de mult o iubeşte? - ”Pardon, te cunosc de undeva?”
el îi adoră aerul întrebător şi siguranţa elegantă - ”Doar femeile puternice şi înţelepte au fost admise în cluburile exclusiviste ale bărbaţilor”.
poate o va ruga să viseze alături de el, apoi vor vor pleca în liniştea dialogurilor unde vor țese începuturi.

“Visează-mi casa noastră în care vom trăi şi întreaga lume de simţiri în care ne vom scufunda”- o auzi rugându-l.
zâmbind, se gândi să înceapă chiar acum.

îi răspunse:
”Între timp eu te apăr de urât şi de zgomot prin scrâşnetul creionului sau al peniţei pe hârtie şi prin magia semnelor rămase în urma lor. Sunt puternic aici, iar în paginile acestea se găseşte una din lumile mele. Simt că trăiesc!”

”Să-nceapă joaca! Și tot restul, nelinişte şi reguli, precum și frica dinainte - să rămână albe, dincolo de noi.”

----------------------

Dave Stewart & Candy Dulfer - Lily Was Here


----------------------

de vizitat: vania (pilda trilingvă), teo (trafic cu hituri), victor (un nou proiect), carmen (despre același nou proiect), world in a photo (noul proiect - tataaaaa!), cristian lisandru (... din cealalta viata a mea), geanina (încătușați de erotism), adela (vis de copilă), cristian dima (iertare), madi și onu (blog de blog), madi și onu (blog de blog), gabitzu (același blog de blog), suzimuzi atelier (so easy to love)

18 comentarii:

  1. Ei, da... Poetul. Un subiect care va rămâne pentru totdeauna la fel de incitant. În primul paragraf ai dat o definiţie care trebuie neapărat reţinută. Poetul. Ce este el? Ce vrea el? De ce s-a apucat de aşa ceva, în loc să aleagă o meserie (pragmatică) din care să poată trăi măcar decent. Cât de complicaţi sunt poeţii? Foarte, acesta este cel mai bun răspuns dintre toate. Ce ne-am face fără ei? Ar fi trist. În primul rând pentru că, aşa cum ai spus tu, nu ar mai avea cine să ne înveţe "cum s-ar putea salva inocenţa Pământului mutându-ne pe un fir gigantic de păpădie sau, de ce nu, chiar pe Lună?"
    Cu mare plăcere am citit, Bogdan. O postare deosebită, felicitări...

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba melodia, e printre preferatele mele :)
    Mi-aduc aminte de Nichita si al lui "Poetul, ca si soldatul, nu are viata personala./ Viata lui personala se pierde in praf si pulbere"...
    Si ca sa te amuz putin, o replica "inteligenta" a unuia, de la comemorarea nu stiu cator ani de cand "banalul" Eminescu s-a stins de sifilis, probabil: "Dar spune si tu, cine dracu' l-a pus sa se faca poet?" :)
    O seara frumoasa, Bogdane!

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place îndemnul tău la visare, la o joacă cu frumosul. M-a amuzat teribil succesiunea celor trei pinguri. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristian, dacă ți-a fost pe plac postarea înseamnă că maurul și-a făcut (așa un pic) datoria :). sunt de acord că el (poetul, menestrelul, bardul, povestitorul etc.) este o verigă foarte importantă din lanțul care strânge societatea umană laolaltă și așa a fost din cele mai vechi timpuri până astăzi. într-adevăr lumea ar fi mai tristă fără aceste povești care să caute să dea un sens lumii în care trăim.

    RăspundețiȘtergere
  5. Teo, eu ador Eurythmics iar o piesă așa celebră a lui Dave Stewart nu putea sta decât la loc de cinste. într-un fel avea mare dreptate Nichita, căci exteriorizarea trăirii poetului lasă un vid în interior pe care nu multă lume are norocul de a ști cum să-l umple. cât despre ”deșteptul” cu replica ”cine dracu' l-a pus sa se faca poet?" cred că oamenii ar trebui să fie mai conștienți că anumite meserii sau roluri în societate sunt vocaționale, nu sunt alese ci ele te aleg pe tine :) o seară frumoasă și vouă.

    RăspundețiȘtergere
  6. bună seara Carmen, mă bucur că ai văzut succesiunea de ping-uri mai interesantă :)

    o seară minunată

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar ca locusorul acesta este un adevarat refugiu :) poemul tau mi-a amintit de kazantzakis, cumva: 'avem pensula, avem culori, sa ne pictam paradisul si sa intram'. sa ai o noapte minunata, asemeni lumii pe care o pictezi in ganduri si in cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat, Bogdan! Poezia este o artă, iar ca orice artă reprezintă o exprimare sofisticată, subtilă, îmbrăcată în frumos au unui gând simplu sau a celei mai complexe întrebări.

    RăspundețiȘtergere
  9. Maria, mă bucur să aud asta. noi te așteptăm fizic pe aici (data viitoare când ești la Arad) să explorezi refugiul ăsta, la propriu. iar ideea de paradis sau lume construită nu-i deloc greșită în vremuri de asemenea factură. barem acolo suntem noi înșine, alături de cei pe care-i prețuim :)

    RăspundețiȘtergere
  10. mulțumesc Cristian, așa este. magia poeziei/povestirii este aceea de a scoate în evidență lucruri mărunte, frumoase. cred că acolo este miracolul. în a face ca răgazul minții să ofere sufletului o imagine, un gând, un lucru memorabil...

    RăspundețiȘtergere
  11. mda...se vede ca gerul asta ii prieste de minune poetului. nici nu-i de mirare cu atata alb in jur acoperind mizeria, cu un aer mai curat si cu acest frig taios care te-ndeamna sa contempli altfel dansul focului proiectat pe peretii cuminti...
    zapezi albe si rosu sange clocotind si cristalizand vise sau viitoare infloriri...
    dar tu le zici mai frumos Bogdan!
    ma bucur ca ne impartasesti si ne mai aperi de urat :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. haha jadde. o fi de la aerul rece, o fi de la zăpadă, cine știe? oricum, doamnă, mă bucur că alăturarea asta de cuvinte v-a fost pe plac... JFK avea o vorbă tare faină în legătură cu poezia, și anume:

    ”When power leads man toward arrogance, poetry reminds him of his limitations. When power narrows the area of man's concern, poetry reminds him of the richness and diversity of existence. When power corrupts, poetry cleanses. - John F. Kennedy”

    RăspundețiȘtergere
  13. da...da...da...:-)
    o sa-ti spun cu proxima ocazie o chestie la care ma gandeam exact ieri...strange, chiar legat de JFK si chiar legat de o incursiune in linistea ninsa a unor dialoguri de ganduri.
    orisicat, mi-a placut faptul ca poetul tau stie unde si cum sa traiasca si mai ales ca se simte puternic marturisind-o :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. multumesc frumos, Bogdan, cu mare drag voi onora invitatia! inca nu stiu cand mai prind o escapada, dar tinem legatura. va imbratisez cu mare drag si sper sa ne vedem odata si pe la sibiu :)

    RăspundețiȘtergere
  15. OK, jadde. atunci vom aștepta proxima ocazie pentru a discuta mai pe larg :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Maria, cu mare drag. și ideea de Sibiu sună tare bine. ținem legătura și ținem aproape :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Melodia asta mi-aduce aminte de perioada de dupa decembrie '89, cand se transmitea la concurenta cu Lambada.

    RăspundețiȘtergere
  18. da, ai dreptate Gabriela. bine ai venit. și mie stârnește amintiri din acea epocă, dar privind în urmă tre' să spun că nu mi se părea a fi o perioadă chiar așa de urâtă, căci noi eram încă copii... :)

    RăspundețiȘtergere